Wat er allemaal bij komt kijken als je borstprotheses en lingerie wilt verkopen?

En waarom er niet veel meer winkels zijn die prothese-lingerie verkopen.

Wekelijks krijg ik de vraag van cliënten en soms hun man die gezellig mee gaat met lingerie passen. (wat ik echt ontzettend leuk en goed vin van die mannen). Waarom zijn er niet veel meer winkels die borstprotheses en lingerie daarvoor verkopen. Waarom zit dit niet in elke gewone lingeriezaak?

Nou ik denk dat dat komt omdat je aan nogal veel eisen moet voldoen om borstprotheses en lingerie te mogen aanmeten/verschaffen/verkopen. Het moet natuurlijk wel professioneel gebeuren en de borstprotheses worden vergoed door de verzekeraars. Een keer per 24 maanden. Daarom moet er wel een controle op en moet het aan een bepaalde kwaliteit voldoen.

Om te beginnen is er een opleiding voor nodig. Die duurt 1 jaar (wat ook in een paar maanden kan, maar het is vaak iets wat je erbij doet naast je werk, dus uitgesmeerd over 1 avond en vakantie en tijd om te studeren enzo). Die opleiding kost 2000euro. Waarom zo veel? Weet ik niet. Maar er is maar één opleiding voor in Nederland dus die mag zo duur zijn als die wilt.

Dan heb je een Keuringsdienst voor alle hulpmiddelen verstrekkers in Nederland. Daar betaal je €295,- per jaar aan, en je moet elk jaar een boekwerk aan administratie/ organisatie/ doelstellingen en verbeterplannen inleveren. Elk jaar weer. Daarvoor krijg je dan nog eens een extra rekening. En 1 x in de 5 jaar komen ze langs. Controle aan huis, zeg maar. Dan moet je hetzelfde boekwerk ongeveer hebben gemaakt van dat jaar. En ze komen kijken of je nog steeds rolstoel toegankelijk bent, een bel op de juiste hoogte hebt, een stoel met armleuningen een stoel waaraan iemand kan staan, een beschermde pasgelegenheid hebt en nog meer van dat soort eisen. Heel erg goed, vind ik. Alleen als ik niet verhuis dan hoef dat van mij niet herhaald te worden. Maar ok. Wat ik wel echt vervelend vind is dat dat bezoek. €695,- kost. Daar gaat mijn winst van dat jaar op de lingerie.

Plus je moet een voorraad borstprotheses hebben waarmee je met alle verschillende vrouwen kunt passen. Nou zijn er geschat 200 verschillende vormen borstprotheses op de markt. En de keuring wilt dat je minimaal 3 of inmiddels 2 merken aanbied. Dat moet je dan wel in maat cup 75A tot en met 110E kunnen passen, en hetzelfde geld voor de prothese-lingerie. Van alle modellen moet je dan wel 75A tot en met 110E hebben hangen.  Zo moet je toch wel gauw zo’n 20.000euro voorraad in je winkel hebben. En dan heb je een minimale voorraad. Dus je zult net zien dat je toch die ene bh, in die kleur in de maat moet bijbestellen. En dat doe je voor deze vrouwen. Je gaat niet zeggen bij een bh niet niet precies pas zit toch zeggen dat dit perfect is. Dat kun je bij een makkelijk figuur nog wel doen, maar niet bij een vrouw die een prothese draagt of een beschadigde huid heeft.

En daarom het is verkopen van prothese-lingerie niet handig voor een Hunkemüller bijvoorbeeld. Zij kunnen makkelijk die kosten betalen, maar de rest van de eisen , het personeel opleiden het is voor zo’n bedrijf dan toch een te kleine niche markt en de marge zal ook te klein zijn ten opzichte van hun bulkproductie lingerie voor over de hele wereld.

Zo doende is het alleen in lingerie speciaalzaken bij vrouwen die daar echt graag een aanbod van willen leveren. Of bij mij omdat ik Alles in huis wil hebben wat een vrouw nodig heeft met en na Borstkanker.

Om het passen van de prothese-lingerie leuker te maken gaan we binnenkort starten met Avond Verkoop in onze winkel. Dat ga ik samendoen met een lingerie specialiste die al tientallen jaren haar eigen Wolford zaak heeft in Haarlem. Hierover later meer.

Schrijf je in op de nieuwsbrief