Borstkanker Herstel Pilates lessen in Haarlem (en online)

Pilates is heel geschikt wanneer je beperkingen hebt in het bewegen of recent bent geopereerd. In een Pilates les beweeg je namelijk heel bewust en gecontroleerd. Het werkt daardoor als een soort fascia therapie (bindweefselmassage). Het bevordert het herstel van het weefsel en de vitaliteit van het lymfesysteem.

Lucette geeft al vanaf haar 18de les in pilates in de prachtige ruimte aan het Wilhelminapark in Haarlem. Ze heeft al haar ervaring in Pilates gecombineerd met haar ervaring als huid- en oedeemtherapeut en speciale Borstkanker Herstel Pilateslessen ontwikkeld.

Probeer het een keer, want we horen van onze cliënten dat ze hier echt baat bij hebben!

Wat is Borstkanker Herstel Pilates precies?

Borstkanker Herstel Pilates is een speciale vorm van Pilates waarbij de oefeningen gericht zijn op het versterken van de spieren en het versoepelen van het bind- en littekenweefsel. Je lichaam raakt beter doorbloed en afvalstoffen kunnen makkelijker worden afgevoerd.

Pilates is daarom heel geschikt om in te zetten als oefentherapie na borstkanker, wanneer er bijvoorbeeld klachten zijn die te maken hebben met het litteken of oedeem. We adviseren Pilates dan ook altijd als aanvulling op ons Nazorg Borstkanker traject.

De meeste vrouwen die Borstkanker Herstel Pilates doen, geven aan dat ze meer kunnen dan ze ooit hadden gedacht.

Kracht opbouwen

In de Pilates lessen werken we aan kracht opbouwen op het tempo en tot het niveau dat bij jou past. Ik hoor vaak van vrouwen die zijn geopereerd dat ze veel bewegingen niet meer kunnen, zoals opdrukken of ‘planken’. Wij geloven niet dat dit zo hoeft te blijven. Als je het wilt, gaan we deze kracht stapje voor stapje opbouwen.

Pilates is ook nog eens heel mindful, omdat je heel geconcentreerd bezig bent met de oefeningen, je lichaam en je ademhaling. Tijdens de lessen is er even niets anders dan jouw lichaam en de bewegingen en dat geeft veel rust in je hoofd.

Wie geeft de Borstkanker Herstel Pilates lessen?

Lucette Vermeijden (oprichter Nazorg Borstkanker en Jolie Care) en Pilates instructrice en ervaringsdeskundige Angela Kurstjens verzorgen samen de Pilates lessen in Haarlem (en online).

Lucette: “Toen ik 16 jaar was ontdekte ik dat Pilates me alles geeft wat ik nodig heb: kracht en flexibiliteit opbouwen, mindful met je eigen lichaam bezig zijn, het gebruik van de juiste ademhaling bij elke beweging en ontspanning. Ik beloofde mezelf dat ik de rest van mijn leven Pilates zou blijven doen en daar heb ik me aan gehouden.

Pilates instructrice

Een jaar later werd ik gevraagd of ik Pilates instructrice wilde worden en dat wilde ik graag. Ik heb sinds mijn 18e lesgegeven aan een grote diversiteit aan deelnemers, van topsporters tot mensen die gewoon bewust en met plezier willen bewegen.

Door mijn ervaring in de praktijk van Nazorg Borstkanker in Haarlem te combineren met mijn liefde voor Pilates is Borstkanker Herstel Pilates ontstaan. Inmiddels geef ik al meer dan 10 jaar met heel veel plezier Pilates les aan vrouwen die herstellende zijn van borstkanker of ooit borstkanker hebben gehad en graag de lessen willen blijven volgen.”

Wanneer kan ik met Borstkanker Herstel Pilates beginnen?

Je kunt ongeveer zes weken na de operatie beginnen met Borstkanker Herstel Pilates. We beginnen dan met rustige oefeningen en we kunnen het langzaam opbouwen. Twijfel je nog of dit het juiste moment is voor jou? Kom dan eerst even langs in de Nazorg Borstkanker praktijk, zodat we je goed kunnen adviseren.

Soorten Pilates lessen in Haarlem en online:

Beginners. Voor beginners bieden we twee lessen aan, op maandag en donderdag om 11:00. Hierin ga je weer leren bewegen en voelen wat jouw grenzen zijn.

Flow. Als je hierna een stapje verder wilt, ga je door naar de lessen op maandag of donderdag om 09:45. Het tempo daarvan ligt iets hoger en het gaat wat meer in flow, in plaats van stap voor stap.

Flow +. Wil je dan nog een stap verder? Dan kun je aansluiten bij de les op vrijdag om 09:45.

Power Pilates. En als je echt meer uitdaging wilt, geven we de Power Pilates les op dinsdag om 17:00.

Er zijn in totaal 6 lessen per week en de lessen duren allemaal 60 minuten (incl. ontspanningsoefening). Je kunt ze bij ons in de mooie ruimte aan het Wilhelminapark in Haarlem volgen of vanuit huis. Eens per kwartaal geven we een leuke workshop van zo’n 1,5 tot 3 uur.

Je kunt je aanmelden voor de Pilates lessen via Eversports en bij Studio Wilhelminapark een product aanschaffen. 

Lukt het je niet om via Eversports een account aan te maken of kun je iets niet vinden? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.

Veelgestelde vragen over Pilates lessen in Haarlem:

In onze mooie ruimte aan het Wilhelminpark in Haarlem ben je altijd van harte welkom om mee te doen met een Pilates les, maar je kunt ook:

  • vanuit huis ‘live’ meedoen met de lessen via Zoom;
  • de videolessen kopen om op een ander moment de les te volgen;
  • een online abonnement kiezen, zodat je zowel via Zoom als de video’s kunt meedoen.
  • Wekelijks zullen er 2 a 3 nieuwe online lessen zijn.
Het maakt bij Pilates veel uit of je 1 of 2 keer per week een les volgt. Als je 2 keer per week Pilates doet, onthoud je lichaam makkelijker wat de oefeningen inhouden en hoe ze moeten worden uitgevoerd. Hierdoor word je sneller sterker en soepeler. Dus mocht het passen in jouw schema en je kunt er tijd voor maken, raad ik je sterk aan om 2 keer per week te komen.

Je kunt je aanmelden voor Pilates lessen via Eversports en bij Studio Wilhelminapark een product aanschaffen. Er zijn verschillende opties:

  • Je kunt bijvoorbeeld met 3 lessen voor €25,- beginnen.
  • Je kiest een maandabonnement voor €50,- pm en wanneer je voor 2 keer per week kiest, is het €65 pm.
  • Een jaarabonnement is voordeliger, dat kost €45,- pm voor 1 keer per week en €60,- pm voor 2 keer per week. Het wordt iedere maand automatisch afgeschreven, dus daar heb je geen omkijken meer naar.

Jazeker! De lessen zijn gericht op vrouwen die borstkanker hebben gehad, in welk stadium je ook zit. Het betekent dat we rekening kunnen houden met eventuele klachten of wanneer iemand een beweging nog niet goed durft of kan maken. Als je klachtenvrij bent en alles gewoon durft en kan, hoeft dit natuurlijk niet.

Dat kan zeker! De lessen zijn voor 75% gevuld met deelnemers die borstkanker hebben gehad. En de andere 25% zijn vriendinnen, buurvrouwen en zussen die meekomen. Door mijn ervaring als huid- en oedeemtherapeut kan ik gemakkelijk aanpassingen bedenken voor iemand die iets niet goed kan of niet durft. Verder is het gewoon Pilates, dus neem lekker iemand mee!